FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt28/02/2017

Umgängesrätt med barnbarnen

Hej, jag vill fråga om jag har något rätt som farmor att träffa mina barnbarn på lagligt sätt ? Hittills har jag haft tätt kontakt och umgänge med barnbarnen, men efter när deras föräldrar blev osams /bor inte tillsammans / har deras mamma förbjudit att träffas. Jag saknar de så mycket och vet att de längtar efter farmor och farfar /ofta sa de att de älskar oss /. Jag blir jätte ledsen. Barnen är 6 år och 4 år. Hoppas att kunna få svar. Mvh Sofia

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om mamman och pappan har gemensam vårdnad borde det inte finnas något hinder för er att umgås med barnen de dagar de är hos er son. Men jag uppfattar det som att mamman har ensam vårdnad.

Du kan tyvärr inte väcka talan i domstol om umgängesrätt med dina barnbarn. Däremot kan du vända dig till socialnämnden. Kontaktuppgifter borde finnas på din kommuns hemsida.

Socialnämnden kan besluta om talan ska väckas. Det kan finnas anledning att väcka talan om umgängesrätt om ni tidigare har haft en god och nära kontakt, och det skulle gå ut över barnen om kontakten bröts.

I första hand kommer dock socialnämnden att försöka verka för en gemensam överenskommelse med barnens vårdnadshavare.

Hoppas att du får träffa barnbarnen snart!

Vill du ha mer hjälp eller vägledning är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna RunelövRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000