Umgängesrätt med barnbarnen

2017-02-28 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej, jag vill fråga om jag har något rätt som farmor att träffa mina barnbarn på lagligt sätt ? Hittills har jag haft tätt kontakt och umgänge med barnbarnen, men efter när deras föräldrar blev osams /bor inte tillsammans / har deras mamma förbjudit att träffas. Jag saknar de så mycket och vet att de längtar efter farmor och farfar /ofta sa de att de älskar oss /. Jag blir jätte ledsen. Barnen är 6 år och 4 år. Hoppas att kunna få svar. Mvh Sofia
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om mamman och pappan har gemensam vårdnad borde det inte finnas något hinder för er att umgås med barnen de dagar de är hos er son. Men jag uppfattar det som att mamman har ensam vårdnad.

Du kan tyvärr inte väcka talan i domstol om umgängesrätt med dina barnbarn. Däremot kan du vända dig till socialnämnden. Kontaktuppgifter borde finnas på din kommuns hemsida.

Socialnämnden kan besluta om talan ska väckas. Det kan finnas anledning att väcka talan om umgängesrätt om ni tidigare har haft en god och nära kontakt, och det skulle gå ut över barnen om kontakten bröts.

I första hand kommer dock socialnämnden att försöka verka för en gemensam överenskommelse med barnens vårdnadshavare.

Hoppas att du får träffa barnbarnen snart!

Vill du ha mer hjälp eller vägledning är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95760)