Umgängesrätt för halvsyster

2017-05-29 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hejsan!Jag undrar, vad har jag för rättighet som halvsyster? Vi bestämde i början att jag skulle få ha umgängesrätt med min halvbror.Men när vi bestämmer plats och tid och jag är där då kommer hon på massa bortförklaringar och ursäkter varför han inte kom eller nåt.Är det rätt av henne att hålla på så? Då hon gör de varje gång och att hon trycker ner mig.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Lagstiftningen ger primärt föräldrar rätt att ha umgänge med sina barn. En förälder som är vårdnadshavare har också i stor utsträckning själv rätt att välja vem som ska få umgås med dennes barn.

Däremot kan socialnämnden föra talan om att ett barn ska ha umgänge med annan än en förälder. Då du är halvsyster till din barnet i fråga är det mycket möjligt att du kan anses vara en sådan person som kan ha umgängesrätt. Det framgår ur 6 kap 15a§ föräldrabalken.

Vid bedömningen om du ska ha rätt till umgänge med barnet kommer socialnämnden att utgå från 6 kap 2§ föräldrabalken. Denna paragraf stadgar att barnets bästa ska vara avgörande vid bedömningen om du ska ha umgänge med barnet eller ej. Då det anses vara viktigt för barn att träffa sina syskon tror jag att det finns en stor chans för dig att få rätt till umgänge.

Kontakta socialtjänsten där du bor och berätta om situationen för dom, de kommer sedan att ta ställning till hur de går vidare i ärendet.

Hälsningar

Victor Åkerfeldt
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3676)
2021-11-30 Vem bestämmer hur umgänge ska ske, och hur ser man till att det går rätt till?
2021-11-30 Åtgärder att genomföra om delägare till fastighet inte kommer överens
2021-11-25 Jäv angående bouppteckningsförättare
2021-11-25 Är min samboendes enskilda egendom fortfarande enskild om vi säljer huset

Alla besvarade frågor (97674)