Umgänge och vårdnad för icke biologisk förälder

2017-10-21 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag är en 16 årig pojk. Mina föräldrar har skilts. Jag bor med min mamma och mina 3 syskon. Vi och deras far (min styvar som jag känt i 12 år) vi träffas varannan dag lite på eftermiddagen i ett par timmar. Jag och mina syskon vi alla vill att dom ska bli ihop igen. Han vill också det. Bara mamma som inte vill det. Han är vårdnadshavare till mina syskon män han är inte min vårdnadshavare enligt dokument. Men jag vill att han ska bli min vårdnadshavare och han vill det. Bara mamma som inte vill något alls..
SVAR

Hej och tack föra att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Jag vill först börja med att beklaga den besvärliga situationen som du hamnat i.

Regler om föräldrar, vårdnad och umgänge hittar du i föräldrabalken (här).

Umgänge

Socialnämnden kan bestämma att du har rätt att umgås med din styvpappa och hur mycket. Regeln för detta finns i 6:e kapitlet 15:e paragrafen i föräldrabalken där det står att barn kan ha rätt att träffa andra än sina biologiska föräldrar som står dem särskilt nära (här).

Vårdnad

Det är bara är så kallade rättsliga föräldrar som får väcka talan om att de vill ha ändring i vårdnaden (se 6:e kapitlet, 5:e paragrafen föräldrabalken). Eftersom din styvpappa inte är rättslig förälder får han inte väcka talan om ändrad vårdnad.

Adoption

I 4:e kapitlet paragraf 5 a föräldrabalken anges att den som inte ännu har fyllt 18 inte får adopteras utan föräldrarnas samtycke, men det görs vissa undantag i paragrafens andra stycke.

Idag är rättsreglerna alltså ganska krångliga för personer som vill att deras icke-biologiska pappor ska ha vårdnad när den som är deras vårdnadshavare inte vill det. Ifall du vill träffa din pappa mer skulle du kunna prata med honom om att ta kontakt med socialnämnden om att ni skulle vilja ses mer. När du fyllt 18 kan du och din styvpappa även se över möjligheterna till adoption.

Hoppas att svaret är till hjälp och tveka inte att höra av dig ifall du har några fler frågor!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95724)