FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt30/06/2021

Umgänge mot barnets vilja

Hejsan

Jag är 50 år är gift sedan 1998 men tyvärr separerad från min man från augusti 2019 .Vi har två barn i åldrarna (vid den tiden 11 och 16)

Min man gör allt för att förstöra för mig för att inte träffa min flicka som snart blir 13 och som vi har delad vårdnad om.Trots mina ihärdiga försök ville han inte samarbeta med familjerätten (försökte två gånger med de och även med socialtjänsten) om att komma överens om att träffa dottern.

Han lät henne bestämma när och om hon skulle eller ville träffa mig. Det var inte bra för henne och gjorde att hon inte mådde bra. Dessutom är det inte hon som är den vuxna utan vi och det gjorde henne bara förvirrad och ångestfylld. Vilket det också har visat sig nu. Skolan flaggade för att de märkte att hon mådde dåligt och har gjort en oros anmälan till socialtjänsten för hon har ångest och skadar sig själv. Det är vi föräldrar som skulle gjort den biten så som jag hade velat att vi från början hade kommit överens om, men min man är varken resonlig, kommunikativ eller förstående för andra och deras känslor. Nu har hennes pass gått ut och han vill att jag skall skriva på så att hon skall få ett nytt. Jag litar inte längre på honom då han inte på något sätt har visat att han uppmuntrar mitt och hennes relation och vill inte att han tar henne utomlands utan mig.

Det jag undrar är om det finns något annat sätt än att dra honom inför rätten för att få lagligt umgänge med min dotter? Och hur fungerar det rent praktiskt?

Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att din dotter inte vill träffa dig och att pappan inte försöker främja ett umgänge mellan dig och din dotter.

Det anses förenligt med barnets bästa att ha en nära och god kontakt med båda sina föräldrar (6 kap. 2 a § föräldrabalken). Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses (6 kap. 15 § 2 st. föräldrabalken). Det betyder att den föräldern som barnet bor hos ska uppmuntra till en kontakt med den andra föräldern. En förälder som medvetet försöker hindra barnet från att träffa den andra föräldern kan göra sin skyldig till umgängessabotage.

Det framkommer inte i din fråga om det finns något reglerat umgänge i en dom, jag förutsätter att så är fallet. Oavsett om det finns ett reglerat umgänge eller inte och trots det jag skrev ovan, går det inte att tvinga att tonåring att mot sin vilja träffa en förälder. När ett barn är 13 år tas stor hänsyn till barnets vilja vad gäller frågan om umgänge (6 kap. 2 b § föräldrabalken). Därför verkställer man i regel inte en dom om umgänge när det rör sig om en tonåring, ifall tonåringen själv motsätter sig att träffa föräldern (21 kap. 1 § föräldrabalken).

Rent praktiskt kan du begära verkställighet av en dom där du har fått umgänge med din dotter reglerat. Du kan även vända dig till rätten för att få ett umgänge fastställt. Däremot kommer rätten att ta så pass stor hänsyn till din dotters vilja att ett umgänge i regel inte kommer kunna tvingas fram. Det blir därför svårt för dig att genom den rättsliga vägen tvinga din dotter till att träffa dig när hon har uppnått den åldern hon är i nu.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victoria RuzbarskyRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000