Umgänge för icke biologisk förälder

2017-04-02 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag är inte biologisk pappa till min dotter som är 4 år. Jag har varit hennes pappa sedan hon var 3,5 månad gammal. Jag hade 2 barn sedan tidigare och dom ser nu varandra som syskon. Jag har ytterligare 2 barn med mamman till dotter som faktiskt är min fru och som jag älskar mer än något annat men oron att inte få träffa min dotter om det skulle skita sig mellan oss är ändå väldigt stor. Kan jag på laglig väg kräva umgänge med min dotter trots att hon inte är min bio dotter om det skulle skita sig mellan mig och fru.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om barn och umgänge finner du i föräldrabalken (här). Jag utgår i mitt svar från att du inte har ställning som rättslig förälder genom exempelvis adoption.

Rätten kan på talan av socialnämnden besluta om umgänge mellan barnet och annan än en biologisk eller rättslig förälder (se 15 a § andra stycket). Vid bedömningen av om socialnämnden ska väcka talan tas särskilt hänsyn till barnets behov av att träffa sina mor- och farföräldrar och andra som står barnet särskilt nära. Utifrån din fråga verkar det som att du och barnet har en mycket nära relation varför bestämmelsen skulle kunna bli aktuell.

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95740)