Tidpunkten för bodelning

2021-06-16 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Jag och min man ligger i skilsmässa och väntar på att betänketiden ska gå. Om jag nu skulle få ett arv eller vinna på lotto har han då rätt till del av dessa pengar? jag har hört att allt som sker efter det att vi skickade in ansökan och den registrerades inte ska räknas in sen när skilsmässan vinner laga kraft. Så om jag mot alla odds skulle vinna en större summa pengar under betänketiden är de bara mina eller måste jag dela dessa.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bodelning skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap. 2 § äktenskapsbalken). Detta brukar kallas för den "kritiska tidpunkten". Om du får arv eller vinner på lotto efter den dagen då talan om äktenskapsskillnad väcktes (den dagen ansökan om skilsmässa inkom till rätten) ska detta alltså inte tas med i bodelningen och du behöver inte dela med dig av den egendomen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att ställa en ny fråga. Om du är i behov av fortsatt vägledning så kan du också kontakta en av Lawlines jurister: (https://www.lawline.se/boka).

Med vänliga hälsningar,

Elin Andrén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1068)
2021-07-21 Vid vilken tidpunkt avgörs egendomsförhållandena?
2021-07-20 Vad händer med den ena makens skulder vid en skilsmässa?
2021-07-19 Kan min makes skuld drabba mig under betänketiden?
2021-07-18 Hur bevisar man att man inte är gift?

Alla besvarade frågor (94160)