Testamentes rättsliga giltighet om det ser ut som en kopia

2017-08-31 i Testamente
FRÅGA
Hej !Jag har skrivit ett testamente där min sambo ärver allt efter mig.Nu när jag tittar på testamentet är jag rädd att det kan se ut som en kopia(allt är skrivet med svart text):hur kollar man att ett testamente är original ?Tack på förhand /Kristina
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En kopia av ett testamente kan i många fall inte ersätta ett original varför det kan vara av stor betydelse att det tydligt framgår att testamentet är en originalhandling. Detta för att originaltestamentet annars skulle kunna vara återkallat av testatorn. En kopia kan dock vara giltig om det inte finns skäl att anta att innehållet inte överensstämmer med originalet samt att det uppfyller formkraven. Då det kan leda till stora konsekvenser om handlingen misstas för en kopia kan det emellertid vara en onödig risk att ta.


Det finns inga allmänt uppställda förhållningsregler vid bedömning av om ett testamente är original eller kopia och det är svårt att bedöma om ditt testamente är rättsligt giltigt eller inte. Om du tror att dokumentet kan komma att uppfattas som en kopia råder jag dig till att, om du har möjlighet, upprätta ett nytt testamente var det tydligt framgår att det är en originalhandling.

Hoppas du fått svar på din fråga annars är du välkommen att återkomma.

Vänligen,

Beatrice Rälg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2899)
2021-08-02 Kan ett testamente göra föräldrar och syskon arvlösa?
2021-07-31 Hur upprätta testamente så att min sambo och sambos barn ärver mig?
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente

Alla besvarade frågor (94587)