Testamentera mot makes vilja

2015-03-16 i Testamente
FRÅGA
Min man är emot arv. Jag vill testamentera min del av vårt gemensamma arv som enskild egendom till min dotter. Är det möjligt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Du har definitivt möjlighet att testamentera din del som enskild egendom till din dotter. Att tala om ditt och din mans arv som något gemensamt arv blir dock något felaktigt. När en av makarna i ett gift par avlider görs först en bodelning där den efterlevande maken tillräknas ena delen och den andra delen tillräknas den avlidne makens dödsbo (se äktenskapsbalken kap 9 och framåt). På så sätt har inte makar något gemensamt arv utan snarare varsitt.

Om du vill testamentera din kvarlåtenskap som enskild egendom till din dotter finns alltså inget som hindrar dig. Reglerna kring testamenten finns i ärvdabalken (se här). När kvarlåtenskapen väl ska fördelas finns vissa regleringar som ser till att den efterlevande maken och bröstarvingar (barn, barnbarn osv) har rätt att ärva en viss del. Detta är dock inget som hindrar dig från att testamentera egendom. Ta gärna del av den tjänst vi erbjuder i samband med testamentsskrivning (klicka på ”testamente” skrivet i blått).

Hoppas du fått svar! Om du undrar något mer så kommentera gärna nedan.

Med vänlig hälsning,

Henrik Ärnlöv
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2552)
2020-08-06 Kan jag ändra mitt testamente eller måste jag upprätta ett nytt?
2020-08-06 Kan ett testamente till fördel för den efterlevande maken upprättas?
2020-08-04 Kan min avlidne partners son avstå arv om sekundoförordnande?
2020-07-31 Hur bestämmer jag över mitt arv?

Alla besvarade frågor (82638)