Testamente mellan sambo

2017-05-26 i Testamente
FRÅGA
Hej! Jag är sambo sedan 25 år tillbaka. Vi har inga barn. Min sambo drabbades av en obotlig sjukdom aug-2016. När han insjuknade skrev vi ett testamente mellan oss (standardformulär) där allt ska tillfalla den andra, om någon av oss dör. När vi skriver under dessa papper (med två vittnens närvaro) får jag "hjärnsläpp" och skriver fel datum. Rättar detta, genom att skriva rätt datum över. Det blir alltså lite kludd, även om det syns vad det står. Skulle detta kunna vålla några problem för mig om min sambo avlider?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I 10 kap. 1 § Ärvdabalken så står formkraven som krävs för ett giltigt testamente. Om vittnena kan intyga att informationen stämmer så blir det inga problem, om det inte finns anledning att misstro vittnena. Detta regleras i 2 § och 2 § 2 st. därefter. De kan också, ifall att, anteckna övriga omständigheter som kan vara av betydelse för testamentets giltighet om du vill. Detta står också i 2 § 1 st.

För att sammanfatta bör det inte vara ett problem, men du kan använda dig av 2 § 1 st. om du vill vara säker.

Om du har några fler frågor är du välkommen tillbaka!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94159)