syns grovt rattfylleri och narkotikabrott i belastningsuttrag om man ska jobba med barn?

2020-06-30 i Påföljder
FRÅGA
Jag är idrottslärare för en skola och de kräver ett utdrag från belastningsregistret. Om jag skickar en det som är markerat "jobba med barn annan verksammhet", syns då grovt rattfyleri? Samt ringa narkotikabrott? Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du ska arbeta med barn och ungdomar krävs det att du uppvisar ditt belastningsregister på begäran av arbetsgivaren. (1 § lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn). Detsamma gäller enligt skollagen för den som erbjuds anställning inom förskola eller grundskola. (Skollagen 2 kap. 31 §)

Det är dock endast ett begränsat utdrag som ska lämnas vid arbete med barn. (9 § stycke 2 punkt 6 Lagen om belastningsregister) Det betyder att registerutdraget endast ska innehålla uppgifter om brott som rör mord, dråp, grov misshandel, människorov, olika sexualbrott, grovt rån och barnpornografibrott (22 § stycke 3 Förordning om belastningsregister). Narkotikabrott och rattfylleri nämns inte enligt stycke tre och det kommer inte synas i det utdrag du är skyldig att lämna.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Johanne Örnfeldt Svensson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1384)
2020-11-30 Falsk tillvitelse i socialtjänsten
2020-11-30 Frågor om belastningsregistret
2020-11-30 Hur länge sitter man i fängelse?
2020-11-30 Vilken påföljd blir aktuell för grovt bedrägeri?

Alla besvarade frågor (86826)