Straff vid så kallade burnouts
Hejsan. Har några till synes små funderingar kring vårt Regelverk angående trafikförseelser jag vore jättetacksam om ni kunde svara på!
Det är mycket spekulationer bland bilintresserade hur vida straffet ser ut för att göra svarta sträck på asfalten, en så kallad "burnout" ser ut.
Spekulationerna går kring att det kostar allt från 300-1000kr per påbörjad meter för varje sträck, alternativt 800kr totalt om man står still.
Det är också mycket spekulerande om det är avgörande för straffet/bötesbeloppet ifall det görs i rusningstrafik kl 16.00 på eftermiddagen eller på en avlägsen plats (exempelvis ett tomt gammalt industriområde, eller en stor parkering efter att närliggande affärer stängt och således inga bilar är i närheten).
Hur ligger det egentligen till?
Det folk vill veta i klartext är: om jag sladdar på en stor parkering med god uppsikt när det inte är några bilar på parkeringen, gör svarta sträck så att däcken ryker och lever om, vad riskerar jag då att bli straffad för? Att det skulle vara böter per meter låter helt absurt då detta skulle kunna få var och varannan 25åring att hamna hos kronofogden för 100meterX2träckX500kr= Hundra tusen?
Vore jättetacksam för ett svar.
Mvh// Manuel Mårtensson
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Angående burnouts så finns det inget speciellt brott för just detta. Det enda brottet som kan vara aktuellt, förutsatt att ingen skada på till exempel en annan bil sker, är förargelseväckande beteende enligt 16:16 BrB.
Straffet för detta brott är penningböter, 25:3 BrB, vilket har ett max på 4000 kronor. För att detta brott ska aktualiseras måste det ske när andra människor är där. Gör man detta själv inne i en skog som man själv äger och det inte finns någon i närheten som kan höra eller se det begås inget brott.
Är det så att skada uppkommer kan brotten skadegörelse eller åverkan bli aktuella, 12:1 och 12:2 BrB. Straffet för åverkan är böter som är i förhand svårt att veta vad det blir. Mycket beror på andra omständigheter. Däremot finns ingen sådan ekvation för att räkna ur böter som det exempel du angav. Så stora summor blir sällan aktuella vid böter, framför allt vid små brott som detta måste anses utgöra.
Vänligen,