Skyldighet att informera den andre vårdnadshavaren

2017-08-14 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej mitt ex vägrar ge information om han kontaktat bup som han skulle och vad de i så fall sa gällande utredning om add/adhd.Har han rätt att undanhålla mig denna info? Vi är båda vårdnadshavare till vår dotter. Kuratorn har semester så av henne kan jag ännu ej få svar.Tack på förhand
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En vårdnadshavare har alltid en skyldighet att ge den andre vårdnadshavaren viktig information som rör barnet. En förälder bör därmed inte undanhålla nödvändig information om inte särskilda skäl föreligger. Det skulle kunna vara att barnet är så pass vuxet att denne inte nödvändigtvis vill att informationen ska ges ut. Man ser alltid till barnets bästa i frågor gällande barn. Vid en utredning av diagnoser på barn- och ungdomspsykiatrin är det av särskild vikt att båda föräldrarna får del i all information som rör barnet. Ni kommer att tillsammans behöva ge ert barn stöd i den problematik som kan finnas. Det är därför av största vikt att eran relation bygger på ett informationsrikt samarbete. För föräldrar som har svårt att samarbeta på bästa sätt, i frågor som berör de gemensamma barnen, finns alltid hjälp hos kommunen att få. Tveka inte att söka den om problemen kvarstår.

Hoppas ni löser detta och Lycka till!

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?