Skyldighet att betala underhållsbidrag då barnet är över 18 år, tjänar egna pengar, och struntar i att gå till skolan
Hej!
Min son som inte bor hos mig (fyller 19 i sommar)får underhållsstöd som numera är 1723:-.
Vi har ingen kontakt numera och jag är osäker på hans gymnasieutbildning men skulle gå färdigt sin utbildning denna sommaren. Efter vad jag hört av hans kompisar så hoppade han av sin utbildning och började en ny och den ska tydligen vara till 2019-06.
Så långt är jag med, att jag ska betala till den datumen alltså.
Frågan är bara om man kan räkna det som utbildning när han knappt är i skolan utan sitter hemma och spelar datorspel istället, som han tydligen tjänar pengar på dessutom.
Hur gör man i en sån situation?
Känns sådär att betala för att han sitter hemma och spelar, får betalt för det och struntar i skolan.
Vad är er tanke om detta?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Förälders underhållsskyldighet:
Föräldrars underhållsskyldighet framgår av 7 kap. 1 § föräldrabalken (FB).
Båda föräldrar ansvarar för att, enligt egen förmåga, underhålla sitt barn. Underhållsskyldigheten sträcker sig till den grad att barnets behov blir uppfyllda. Hänsyn ska tas till dels sociala förmåner, t ex. barnbidrag, dels barnets egna inkomst.
Huvudregeln är att underhållsskyldigheten ska gälla tills dess att barnet fyllt 18 år. Skyldigheten kan precis som du säger förlängas tills dess att barnet är klar med sin skolgång. Med skolgång menas grundskoleutbildning, gymnasieutbildning eller annan liknande utbildning. När personen fyllt 21 år gäller dock inte längre skyldigheten oavsett om skolgången är avslutad eller inte.
När ska underhållsbidrag betalas ut?
En förälder ska enligt 7 kap. 2 § FB betala underhållsbidrag till barn då:
1.Föräldern inte har vårdnaden om barnet och inte heller varaktigt bor med barnet.
2. Föräldern har vårdnaden om barnet tillsammans med den andre föräldern men barnet endast varaktigt bor hos den andre föräldern.
Du beskriver att du inte har någon kontakt alls med din son och du ska därför precis som du nämner betala ett bidrag för att fullgöra din underhållsskyldighet. Då barnet nu är 19 år och fortfarande studerar är du i vart fall i två år till (om studierna pågår så länge) skyldig att betala bidraget.
Hur mycket underhållsbidrag ska betalas?
Hur mycket underhåll som ska betalas framgår dels av 7 kap. 1 § FB, dels av 7 kap. 3 § FB.
Underhållsbidraget ska bland annat utgå från hur förälderns ekonomiska situation ser ut. Vid beräkning utgår man från förälderns nettoinkomst. På denna drar man av levnadskostnader som föräldern själv har. Det som blir kvar efter detta är det så kallade överskottet. Hur mycket av detta överskott som ska ges i bidrag bedöms utifrån båda föräldrars ekonomi. Har den ena föräldern en sämre ekonomi kan den andra komma att få betala lite mer.
Utöver detta ska sociala bidrag som tillfaller barnet beaktas. Får barnet t ex. studiebidrag ska detta tas med i bedömningen över hur mycket mer barnet behöver för att få sina behov uppfyllda. Till sist ska även barnets egna inkomster beaktas. Tjänar barnet mycket egna pengar kan detta vara fog för att underhållet ska vara mindre eller kanske inte alls existera.
Bedömning i ditt fall:
Att ditt barn tjänar egna pengar är en faktor som kan dra ned ditt betalningsansvar. Att ditt barn inte fullgör sina förpliktelser i skolan kan också vara en anledning till att underhållsbidrag inte ska utgå. För att försäkringskassan ska betala ut underhållsstöd efter att barnet fyllt 19 år krävs att barnet uppfyller kraven för att få CSN. Samma krav bör kunna vara applicerbart även på ansvar för föräldern att betala bidrag. Förälderns ansvar är givetvis mer långgående än försäkringskassans men syftet med att ge bidrag även efter att barnet fyllt 18 år är att barnet ska slippa ta lån för sin skolgång och struntar barnet i att gå i skolan är syftet inte längre försvarbart.
Det är jättesvårt att för mig göra en bedömning över huruvida beloppet du betalar är rimligt i förhållande till omständigheterna eller inte. Jag kan inte ge dig ett exakt svar över vad som är rätt eller fel då det kommer bli ett avgörande utifrån vad du tjänar, vad barnets andre förälder tjänar, vad barnet tjänar, om barnet kan anses gå i skolan osv.
Försäkringskassan har på sin hemsida, här, ett färdigt verktyg som man kan använda för att beräkna hur stort bidraget ska vara. Jag rekommenderar att du använder detta verktyg och gör en uträkning för att se vad som är ett skäligt belopp i just din situation.
Jag rekommenderar också att du tar vidare hjälp av en av våra jurister. Du kan boka en tid här.
Hoppas att detta svar hjälpte dig!
Med vänliga hälsningar,