Skyldig att uppge namn på förare vid fortkörning?

2021-03-22 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej, vi har fått ett brev då vår bil har fastnat i en fartkamera. Man vill ha hjälp att tala om vem föraren är. Behöver man tala om det? Bilen är en tjänstebil, påverkar det? Min man står som ägare.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Användandet av fartkameror är en del av polisens arbete för att utreda hastighetsöverträdelser. Information om fartkameror och hantering av bilderna finns på Polisens hemsida (här).

Hastighetsöverträdelser är ett föraransvar och inte ett ägaransvar, vilket innebär att det endast är den person som körde bilen som kan bötfällas för fortkörningen.

Om det inte går att identifiera personen på bilden skickas en förfrågan till bilens ägare om vem som kört bilen vid den aktuella tidpunkten. Ägaren har dock ingen lagstadgad skyldighet att identifiera och uppge vem som körde bilen vid fortkörningen.

Att identifiera föraren vid fortkörning underlättar alltså polisens arbete och bidrar till samhällsnytta. Men ni är alltså inte skyldiga att uppge förarens namn, och det påverkar heller inte situationen att bilen är en tjänstebil.

Jag hoppas detta besvarade din fråga!

Vänliga hälsningar,

Sophie Cronenberger
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1118)
2021-04-18 Vad händer efter vårdslöshet i trafik?
2021-04-18 Vad händer om körkortet återkallas?
2021-04-18 Kan en förälder bli straffad om barnet begår trafikbrott?
2021-04-17 Hur länge är brottet rattfylleri kvar i belastningsregistret?

Alla besvarade frågor (91351)