Skillnad trafikförseelse under prövotid eller inte

2020-07-27 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! Vad krävs för att förlora körkortet på prövotid. Låt säga att jag kör 10km/h för fort på en 30 sträcka eller 50 sträcka kommer man då få ta om kortet? Eller är det som jag har förstått förlorar du kortet dom gånger en person utan prövotiden får kortet indraget?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns ingen skillnad på vad som är grund för indraget körkort, oavsett om du är under prövotid eller inte. Skillnaden är att om du är under prövotid så måste du genomföra godkänt teoriprov samt körprov innan du kan få ett nytt körkort, medan en som inte är under prövotid får tillbaka sitt körkort efter en viss tid.

Vad som är grund för indraget körkort regleras i Körkortslagen. I 5 kap. 3 § Körkortslagen anges vad som krävs för att ens körkort ska bli indraget, det är bla hastighetsöverträdelse, i regel om du kör mer än 20 km/h för fort på en väg med hastighetsbegränsning 30 km/h och nedåt eller 30 km/h för fort på en väg med hastighetsbegränsning över 30 km/h. Det kan även vara ifall man kör berusad och mycket annat. Som svar på din fråga görs det ingen skillnad mellan en person som är under prövotid och en person som inte är under prövotid vad gäller risken att få sitt körkort indraget.

Vänligen,

Emil Larsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (810)
2020-11-24 Vilka kan konsekvenserna bli vid olovlig körning för en 16-åring?
2020-11-23 Vad gäller vid fortkörning och olovlig körning?
2020-11-23 Vad händer om jag inte genomfört uppkörningen när jag kör olovligt?
2020-11-22 Hastighetsöverträdelse vid prövotid

Alla besvarade frågor (86450)