Skillnad på sambor och makar

2017-03-05 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Sambo A + B i 29 år.A har 1 barn sen tidigareB har 3 barn sen tidigare Äger gemensamt bostad, värd 1 500 000 och fritidshus värt 4 000 000Bostaden med bohag är testamenterad till den överlevande med fri förfoganderättA har 4 170 000 i aktier och sparatB har 300 000 i aktier och sparatA dör, hur stor blir laglotten för A’s barn?Kan allt utom laglotten testamenteras till B??OM A och B nu gifter sig, inga gemensamma barnVad blir det för skillnad på svaren av ovanstående frågor?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder till Lawline.

Reglerna ser olika ut för sambor och makar.
- Reglerna för sambor finns i sambolagen.
- Reglerna för makar finns i äktenskapsbalken.

När det gäller arv så gäller ärvdabalken för både sambor och makar.

Om A dör, hur stor blir laglotten för A:s barn? Kan allt utom laglotten testamenteras till B?
I ett samboförhållande så ärver sambor inte varandra. Om A avlider så kommer A:s kvarlåtenskap att fördelas enligt den allmänna arvsordningen som finns i ärvdabalken 2 kapitlet.

I ärvdabalken 2 kapitlet 1 § står det att A:s barn från det tidigare förhållandet ska få ta del av hela A:s kvarlåtenskap eftersom barnet har arvsrätt. Om A och B inte har skrivit ett testamente så innebär detta att B inte kan ärva A. Tanken är alltså att A:s barn ska ärva hela A:s kvarlåtenskap (100%). B har bara rätt till A och B:s samboegendom.

Ifall A och B skriver ett testamente så kommer B att få ta del av A:s kvarlåtenskap. A kan om denne så vill testamentera bort hela sin kvarlåtenskap till B. A kan dock inte lämna sitt barn helt arvlös. A:s barn har ett laglottsskydd. Laglottsskyddet uppgår till hälften av barnets arvslott (dvs. hälften av den kvarlåtenskapen som barnet egentligen skulle ha fått). Se ärvdabalken 7 kapitlet 1 § och 5 §.

Ifall A:s barn egentligen skulle ärva hela A:s kvarlåtenskap (100%) så innebär detta att laglotten nu är 50% pga. testamentet mellan A och B. A kan testamentera bort allting (förutom laglotten) till B.

Om A och B gifter sig och inte har några gemensamma barn, vad blir det för skillnad på svaren av ovanstående frågor?
Skillnaden är att i ett äktenskap så ärver makarna varandra, se ärvdabalken 3 kapitlet 1 §. Ifall A skulle avlida så skulle B ha rätt till hälften av A:s kvarlåtenskap. A:s barn skulle därmed ha rätt till den andra hälften, se ärvdabalken 3 kapitlet 9 §. Dvs. A:s barn och B delar på kvarlåtenskapen 50/50.

A och B kan även här skriva ett testamente. A kan om denne så vill testamentera bort hela sin kvarlåtenskap till B. A kan dock inte lämna sitt barn helt arvlös pga. laglottsskyddet.

Skillnaden i ett äktenskap är dock att barnets laglott minskar. Ifall A:s barn egentligen skulle ärva hälften av A:s kvarlåtenskap (50%) så innebär detta att laglotten nu är 25% pga. testamentet mellan A och B. A kan testamentera bort allting (förutom laglotten) till B.

Ifall du behöver mer hjälp eller har fler frågor rörande den här frågan så är du alltid välkommen att kontakta våra jurister här på Lawline. Vi kan även hjälpa dig att skriva ett korrekt och tydligt testamente.

E-post: info@lawline.se
Telefon: 08-533 300 04
Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95852)