Ska gåvan räknas som förskott på arv eller ej?

2017-05-28 i Förskott på arv
FRÅGA
min mamma vann en bil 2011 som är värd ca 85 tusen och sedan skrevs över på mig dotter som en födelsedagspresent ,bilen stod på mig i ca 2v som jag sedan gav till min sambo. som sedan stått som ägare. nu har min mor avlidit och jag undrar om detta räknas som ett för tidigt arv.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga regleras i ärvdabalken (Äb). 6 kap. 1 § äb säger: vad arvlåtaren i livstiden har gett en bröstarvinge skall avräknas som förskott på dennes arv efter arvlåtaren, om inte annat har föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett.”. Detta innebär att det föreligger en presumtion i ditt fall att du erhållit ett förskott på ditt arv. Denna del ska då avräknas vid arvsfördelningen av kvarlåtenskapen. Presumtionen kan dock brytas genom att gåvogivaren, din mor, förklarat sin vilja att bilen inte ska betraktas som ett förskott på ditt arv. Denna viljeförklaring kan både vara skriftlig och muntlig. Om du kan visa att så är fallet kommer gåvan inte att avräknas på ditt arv.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,
Christoffer

Christoffer Tolf
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1252)
2021-07-31 Hur överlåter en förälder en fastighet till ett av sina barn så rättvist som möjligt?
2021-07-31 På vilka sätt kan man ge bort sommarställe till sina barn?
2021-07-31 Förskott på arv och laglott
2021-07-31 Gåva till bara vissa barnbarn

Alla besvarade frågor (94564)