Särkullbarns arvsrätt

2017-02-21 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har tre vuxna barn och min partner har fyra vuxna barn. Hjälp mig räkna ut delarna.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad jag förstår av din fråga är du intresserad av att veta hur ett eventuellt arv ser ut. Då det verkar som att ni har enskilda barn, dvs. särkullbarn kommer barnen att ärva direkt enligt den legala arvsordningen. Detta framgår av Ärvdabalken 2:1. Huvudregeln är att sambor inte ärver, om testamente inte är upprättat. Är det däremot så att ni är gifta, har partnern en eventuell rätt till arv. Dock, då det handlar om särkullbarn, kommer dessa att kunna begära ut sin rätt till arvet direkt vid bortgång, detta framgår av Ärvdabalken 3:1.

Vidare ska sägas att efter bodelning har skett finns egendomen som är arvsberättigad i en s.k. kvarlåtenskap. Enligt den legala arvsordningen ska var och en av barnen (var och en gren) ärva med lika delar. Det vill sina, för dina tre barn ska dem ärva 1/3 vardera, samt för din partner ska vart och en av barnen ärva 1/4.

Om eventuellt testamente finns kan särkullbarnen begära jämkning av testamentet, och därefter få ut en laglott. Laglotten motsvarar hälften av en arvslott. Detta framgår av Ärvdabalken 7:1-3.

Hoppas att svaret var till din hjälp, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95746)