Särkullbarn - rätt att taga arv?

2017-07-31 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Min mamma och pappa är gifta och har svenskt medborgarskap. De bor med deras två barn i Sverige. Min pappa har haft två barn Sverige med en annan kvinna men de bor i Irland. Min fråga är då om dessa särkullbarn har rätt till arv? Båda har svenskt och irländskt medborgarskap.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Bestämmelser om arv regleras i 1958:637 ärvdabalken. Enligt 7 kap har bröstarvingar rätt till laglott. Eftersom din pappa har två andra barn ärver även dem efter honom. Om din pappa avlider görs först en bodelning där hälften av all giftorättsgods hamnar på din pappas sida. Särkullbarn har sedan rätt att direkt få ut sitt arv av pappans del. Sammanfattningsvis har dessa särkullbarn rätt till arv eftersom de är bröstarvingar till din pappa. Bröstarvingar har alltid rätt till arv.

Hoppas du fick svar på din fråga. Återkom vid eventuella funderingar.

Vänligen,

Robert Green
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94603)