FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt19/05/2018

Samtycke vid barns namnbyte

Hej jag har två barn som är 13 och 16 år dom har de senaste åren bott med mig och min nya sambo, då deras biologiska pappa inte vill ha med dom att göra. Nu ska jag och min nya sambo gifta oss efter åtta år tillsammans och jag vill byta till dubbla efternamn. Problemet är att jag inte får någon kontakt med deras pappa måste han verkligen ge sitt samtycke till efternamns bytet?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om det behövs samtycke från barnens biologiska far för att barnen ska få byta till dubbla efternamn.

Regler kring namnbyten hittar vi i Personnamnlagen.

Vid namnbyte för barn är det barnens vårdnadshavare som ansöker om namnbytet hos Skatteverket. Detta innebär att ifall du och den biologiska pappan har delad vårdnad krävs att båda ansöker och därmed samtycker till namnbytet. Om det däremot enbart är du som har vårdnaden krävs samtycke från den biologiska pappan endast om era barn bär hans efternamn (se 34 § Personnamnlagen). Ifall biologiska pappan, i de fall han inte har del i vårdnaden, inte kan eller vill lämna samtycke kan namnbytet beviljas genom att domstol förklarar att det är förenligt med barnens bästa. Vid en sådan bedömning ska domstolen ta hänsyn till barnets egna inställning utifrån barnets ålder och mognad. För barn som fyllt 12 år finns en särskild bestämmelse som anger att samtycke från barnet i regel krävs för att namnbytet ska godkännas (se 46 § Personnamnlagen).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lovisa WanhataloRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000