Sambos rätt att bo kvar om enskild egendom

2017-02-15 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Min far har av sina föräldrar ärvt en familjegård/skogsfastighet som han ärvt som enskild egendom. Han är sedan 20 år sambo med 25 år yngre utländsk kvinna. Min far har blivit svårt sjuk, om det blir att han måste komma på äldreboende är hans sambo berättigad att stanna kvar på gården tills han dör.
SVAR

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln för samboförhållanden är att sambors gemensamma bostad utgör samboegendom och därför tillhör båda, vilket stadgas i 3 § Sambolagen. Däremot är en bostad inte att betrakta som samboegendom om den har getts till någon av parterna genom arv, gåva eller testamente med villkoret att det ska vara mottagarens enskilda egendom.

Svaret på din fråga blir därför att fastigheten där din far bott med sin sambo är er fars enskilda egendom. Då samboförhållandet upphör enligt 2 § saknar hon därför rätten att bo kvar, om er far inte vill att hon ska göra det förstås.

Hoppas du fick svar på din fråga. Vid övriga funderingar är du välkommen att höra av dig till bokning@lawline.se för ytterligare rådgivning!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95792)