Sambos rätt att bo kvar om enskild egendom

2017-02-15 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Min far har av sina föräldrar ärvt en familjegård/skogsfastighet som han ärvt som enskild egendom. Han är sedan 20 år sambo med 25 år yngre utländsk kvinna. Min far har blivit svårt sjuk, om det blir att han måste komma på äldreboende är hans sambo berättigad att stanna kvar på gården tills han dör.
SVAR

Hej. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln för samboförhållanden är att sambors gemensamma bostad utgör samboegendom och därför tillhör båda, vilket stadgas i 3 § Sambolagen. Däremot är en bostad inte att betrakta som samboegendom om den har getts till någon av parterna genom arv, gåva eller testamente med villkoret att det ska vara mottagarens enskilda egendom.

Svaret på din fråga blir därför att fastigheten där din far bott med sin sambo är er fars enskilda egendom. Då samboförhållandet upphör enligt 2 § saknar hon därför rätten att bo kvar, om er far inte vill att hon ska göra det förstås.

Hoppas du fick svar på din fråga. Vid övriga funderingar är du välkommen att höra av dig till bokning@lawline.se för ytterligare rådgivning!

Therese Yngwe
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3566)
2021-01-17 Är det brottsligt att ha sex utanför äktenskapet?
2021-01-17 Vilken lands lag gäller vid skilsmässa?
2021-01-17 Hej hur får man hem sitt barn?
2021-01-10 Får förvaltare neka en att gifta sig?

Alla besvarade frågor (88165)