Saker försvinner från dödsbo

2017-05-31 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Bara min syster har nyckel till våra föräldrars hus, nu döda. Saker är borta vid lösöredelningen och min syster säger "att de kanske ligger någon annan stans, de kommer nog fram". Ännu har det inte skett. Skall jag polisanmäla de saker som är borta? Finns det stöd i juridiken att jag kan få en nyckel till föräldrarnas hus?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När dina föräldrar dog tillföll egendomen deras dödsbo. Tillgångar ska förvaltas av dödsboet fram tills de delats ut av arvingarna. Dödsboet förvaltas av samtliga dödsbodelägare tillsammans vilket innebär att alla ska vara överens om eventuella uttag ur det. Detta innebär att det din syster gjort kan betraktas som stöld enligt 8 kap. 1 § brottsbalken (1962:700). Det du kan göra är att polisanmäla henne om hon inte vill lämna tillbaka egendomen. Givetvis är det lämpligare att i första hand prata med din syster och säga att du måste göra en anmälan om sakerna inte lämnas tillbaka.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?