Resebegränsningar som gravid

2017-07-27 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej. Jag är gravid i vecka 25 och jag ska åka till Vimmerby och hälsa på min farmor och ska till Stockholm med mina föräldrar på semester. Nu påstår pappan till mitt barn att jag inte får åka dit utan hans godkännande. Så jag tänkte kolla om det stämmer att jag måste ha hans godkännande för att få åka till Stockholm och Vimmerby?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Nej, det stämmer inte. Är du myndig behöver inte någons godkännande för att besöka varken Stockholm eller Vimmerby. Är du omyndig kan dina föräldrar hindra dig, men enligt informationen i frågan är det inte något problem.

Eftersom barnet inte är fött än saknar fadern sådana befogenheter, vare sig när det gäller att förhindra dig att åka eller att kräva att han först ska få lämna ett godkännande. Det spelar heller ingen roll hur långt gången du är i graviditeten eller hur långt du åker.

När barnet föds och pappan undertecknat sin faderskapsbekräftelse och ni beslutar er om gemensam vårdnad finns vissa begränsningar, men inget som är aktuellt nu.

Du får alltså åka. Jag hoppas du får det trevlig här i Stockholm och i Vimmerby!

Jag önskar dig lycka till i framtiden.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?