Rättsfall B2843-09

2017-04-26 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Jag läste i ett rättsfall B2843-09 att personen döms till både snatteri och stöld för samma brott, dvs personen tog ett par skor i en butik, satte på sig dem och gick ut.Hur kan tingsrätten döma till både stöld och brott för samma brott?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag har läst tingsrättens dom ett par gånger nu och vill uttala mig med viss försiktighet. I fallet talas det inledningsvis om ett part skor som gärningsmannen snattat från Stadium i Forumgallerin. Senare i målet när domstolen prövar om huruvida 7 § lagen (1974:191) om bevakningsföretag är tillämplig beträffande vakten J.S agerande talas det om en stöld som har skett i en annan byggnad. Det är dock svårt att tro att det är denna stöld som avses när rätten dömer gärningsmannen för stöld och snatteri. En tänkte är dock att en del av domen har klippts bort och att stölden som rätten dömer över är från ett annat tillfälle.

En person kan inte dömas för både stöld och snatteri för samma gärning precis som du anför. Om gärningen utgör stöld så konsumeras snatteri. Jag skulle därför med viss återhållsamhet tro att hela domen inte har kommit med.

Med Vänliga Hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1549)
2021-07-23 Straffet för olovlig körning vid återfall
2021-07-22 Hur lång tid måste gå mellan brotten för att det inte kan bli aktuellt med straffskärpning på grund av återfall?
2021-07-22 Vad är det längsta straffet för en 15-åring?
2021-07-21 Vad är mängdrabatt vid straff?

Alla besvarade frågor (94159)