Rätt till laglott

2017-10-30 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Min far dog nyligen. Han var sambo men de hade inga gemensamma barn. Vi vet att ett testamente finns men än så länge inte vad som står i detta. Det vi nu undrar är vad som gäller med arvslott och laglott. Om det står att vi ska få del av arvet först när min fars sambo också är död, kan vi då ändå få ut vår laglott nu? Räknas det då bort vid framtida arvskifte?Mvh Åsa
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Även om det finns ett testamente som säger att du får ta del av din fars arv först efter hans sambos bortgång har du rätt att direkt få ut din laglott. Laglotten motsvarar som du kanske redan vet hälften av den arvslott som en bröstarvinge egentligen är berättigad till enligt arvsreglerna, se 7 kapitlet 1 § ÄB.

En bröstarvinge har alltid rätt att få ut en laglott från sin förälder enligt ovan nämnda paragraf. Som särkullbarn kan man få ut laglotten direkt efter sin förälders bortgång, oavsett om förälder är gift eller sambo. För att du direkt ska få ut din laglott kan du behöva jämka det eventuella testamentet enligt 7 kapitlet 3 § ÄB inom 6 månader efter det du erhållit testamentet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3649)
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten
2021-08-30 Vem kommer att bli förmyndare till min avlidna sons barn?

Alla besvarade frågor (95665)