Rätt att resa utomlands med barn utan faderns samtycke (ensam vårdnad)

2017-06-16 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej Jag har ensamvårdnad över mina 2 barn. Jag tänkte resa med dem under 8 dagar. Kan jag resa utan att ha med mig några skriftliga dokument på att jag kan resa utan faders samtycke eller måste jag "bevisa" ett dokument där det står att jag har ensamvårdnad?. Jag undrar också om det är ett MÅSTE att ha mobilen på under vistelsen så att fadern kan nå dem. Det är trots allt min semester med mina barn och det gäller för 8 dagar. Tacksam för ett svar.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du har ensam vårdnad över dina barn så behöver du inte ha deras fars samtycke för att få resa utomlands med dem.

Det krävs troligen inte heller att du behöver ha din mobiltelefon påslagen för att barnens far ska kunna nå dem. Om barnen har umgängesrätt till deras far så bör du dock ta detta i beaktning, men som utgångspunkt är umgängesrätten till för barnen och inte för den aktuella föräldern. Varför det i första hand är barnen som ha ha rätt (och möjlighet) att få umgås med den förälder som inte har vårdnaden. Umgängesrätten är därför som utgångspunkt inte till för att föräldern ska få umgängesrätt till barnen. Så länge barnen ges möjlighet att ringa sin far under utlandsresan, om de vill det, i enlighet med umgängesrätten så bör det inte vara några problem att du inte har mobilen påslagen hela tiden.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3636)
2021-07-24 Är min systers framtidsfullmakt giltig? Och vem kan klandra ett testamente?
2021-07-23 Kan kronofogden kräva mig på min makes skulder?
2021-07-17 Är man ansvarig som make för den andra makens skulder?
2021-07-07 Kan hans son sälja huset om han blir pappas förvaltare?

Alla besvarade frågor (94159)