Rätt att resa utomlands med barn utan faderns samtycke (ensam vårdnad)

2017-06-16 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej Jag har ensamvårdnad över mina 2 barn. Jag tänkte resa med dem under 8 dagar. Kan jag resa utan att ha med mig några skriftliga dokument på att jag kan resa utan faders samtycke eller måste jag "bevisa" ett dokument där det står att jag har ensamvårdnad?. Jag undrar också om det är ett MÅSTE att ha mobilen på under vistelsen så att fadern kan nå dem. Det är trots allt min semester med mina barn och det gäller för 8 dagar. Tacksam för ett svar.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du har ensam vårdnad över dina barn så behöver du inte ha deras fars samtycke för att få resa utomlands med dem.

Det krävs troligen inte heller att du behöver ha din mobiltelefon påslagen för att barnens far ska kunna nå dem. Om barnen har umgängesrätt till deras far så bör du dock ta detta i beaktning, men som utgångspunkt är umgängesrätten till för barnen och inte för den aktuella föräldern. Varför det i första hand är barnen som ha ha rätt (och möjlighet) att få umgås med den förälder som inte har vårdnaden. Umgängesrätten är därför som utgångspunkt inte till för att föräldern ska få umgängesrätt till barnen. Så länge barnen ges möjlighet att ringa sin far under utlandsresan, om de vill det, i enlighet med umgängesrätten så bör det inte vara några problem att du inte har mobilen påslagen hela tiden.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3686)
2022-01-16 Generellt om räkningar i ett dödsbo
2022-01-07 Samboförhållande - Bodelning - Och arv
2022-01-07 Missbruk av fullmakt?
2022-01-05 Kan ett uppehållstillstånd återkallas pga skilsmässa?

Alla besvarade frågor (98494)