FrågaOFFENTLIG RÄTTPolis30/01/2022

Polisens rätt att stoppa fordon under poliskontroll.

Om man kör bil, och blir stoppad i en vanligt poliskontroll. Jag är inte misstänkt för något brott. Jag ger mitt körkort till polisen.

Har polisen i detta lägen lagstöd, att slå på bilen, och mitt personnummer, i deras system? Även fast jag inte är misstänkt för något brott?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du blivit stoppad i en poliskontroll varvid polisen kört ditt personnummer och fordon i sitt system och du undrar huruvida detta förfarande är ok eller ej.

Reglerna kring polisens rätt att stoppa ett fordon finns i Polislagen (PL). Polismannen kan stoppa ett fordon för att kontrollera fordonet eller föraren i fråga (22 § 4 p. PL). Sådana situationer är vanligt förekommande och rör sig främst om trafikrelaterade situationer. Här kan det vara fråga om allt mellan fordonets last eller nykterhetskontroller i enlighet med lagen om alkoholutandningsprov. Åtgärden att stoppa bilen och kontrollera legitimation samt fordoninnhavare är således lagenglig.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Nicolina AbaasRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Polis? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo