Polisens rätt att begära legitimation

2021-07-18 i Polis
FRÅGA
Kan polisen tvinga en person som inte är misstänkt för ett brott att följa med in till stationen om den inte ger ut sina personuppgifter? I många situationer så säger polisen att man måste följa med in till stationen om man inte ger ut sina uppgifter, trots att man inte är misstänkt för något. Gör de rätt eller går det emot lagen?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk lagstiftning har polisen rätt att begära dina personuppgifter om du t.ex. är misstänkt för ett brott (14§ Polislagen 1984:387). Polisen kan däremot inte begära legitimation om de inte har särskilda skäl. Om du inte är misstänkt för något brott saknas det lagstöd från polisens sida och de kan därmed inte begära legitimation. Det kan därmed konstateras att polisen saknar rätten att be dig följa med till stationen enbart p.g.a. att du utger dina personuppgifter.

Jag hoppas att detta besvarade din fråga. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Doorsa Salehy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Polis (361)
2021-09-11 ​Husrannsakan och beslagtagande av föremål.
2021-08-29 Rättigheter och skyldigheter vid polismöte
2021-08-16 Kan en polis arbeta i samma stad som denne bor?
2021-08-13 Antagningskrav för att bli polis

Alla besvarade frågor (95746)