Övertagande av bostad enligt äktenskapsbalken

2017-07-14 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Vi har pratat om att skilja oss men inte gjort det. Nu upptäkte jag att min man köpt en lägenhet. Konfronterade hobom och hans svar var att han ibte cille riskera att stå bostadslös. Vi har en hemmavarande dotter på 13 år. Hur ska man hantera ett sådant agerande?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid er eventuella skilsmässa kommer någon av er att få er nuvarande bostad i den bodelning som kommer följa på skilsmässan. Enligt 11 kap 8 § äktenskapsbalken kommer den av er två som bäst behöver bostaden att få behålla bostaden i utbyte mot att den andre av er får mer av den övriga egendomen som ska delas.

Din makes agerande gör alltså att han slipper bli bostadslös ifall du skulle få rätt till bostaden vid bodelningen. En tydlig anledning till att du skulle få överta bostaden är t.ex. ifall du vinner ensam vårdnad över ert barn.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94461)