Överlåtelse bostadsrätt

2017-03-07 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej!Jag köpte en lägenhet 2013 som jag och min sambo flyttade in i (dvs sambolagen gäller). Jag stod ensam på lånen och lägenheten eftersom hon var student och jag jobbade. Det var också jag som genom min far stod för handpenningen. Nu när hon har börjat jobba så vill vi skriva över 50% av lägenheten till henne och skriva in henne på lånen. Kommer detta räknas som blandat fång, även om hon i princip har laglig rätt till halva lägenheten genom sambolagen?Lite siffror:Lägenheten köpt för: 2 MkrLån: 1.3 MkrNuvarande värde: 3 Mkr
SVAR

Hej!

Tyvärr är det så att sambolagen tillämpas vid bodelning, alltså om ni skulle gå isär. Bodelning inom ett samboförhållande är inte möjligt på samma sätt som för makar. För överlåtelse av bostadsrätt är det som du riktigt har angivit fråga om blandat fång. Du måste också då deklarera din försäljning utifrån värdena du angett, såsom blandat fång.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?