Orubbat bo som sambo

2021-04-30 i Testamente
FRÅGA
Hej ! Vi är sambo sedan 35 år tillbaka, har 2 gemensamma barn . En av oss står som 100%ägare till vårt hus medans banklånet dras från den andres konto. Vad ska vi ha för papper skrivet mellan oss för att den efterlevande kan sitta kvar i orubbat bo om någon av oss avlider ?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag förstår din fråga som att du vill veta hur man kan säkerställa att den efterlevande maken kan leva kvar i orubbat bo. Frågan rör arvsrätt och därför använder jag mig av Ärvdabalken, ÄB.

Testamente

Genom ett testamente kan ni skriva att den efterlevande maken ska bo i orubbat bo. Det är troligen den säkraste och lättaste lösningen för er. Viktigt är att ni uppfyller de formkrav som uppställs för testamenten, bland annat att det ska upprättas skriftligen (10 kap. 1 § ÄB).

För att vara säker på att det blir korrekt formulerat rekommenderar jag er att boka en tid med en jurist för att utforma testamentet.

Sammanfattning

Ert bästa alternativ är att skriva ett testamente. Eftersom ni har gemensamma barn hade det inte behövts om ni varit gifta men krävs eftersom ni är sambor.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Kajsa Svensson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2953)
2021-10-24 Barns rätt till arv
2021-10-22 Hur mycket kan vi testamentera bort?
2021-10-18 Vem ärver när testamentstagarna avlidit?
2021-10-18 Vittnens närvaro vid upprättande av testamente

Alla besvarade frågor (96520)