Önskemål i ett testamente

2017-02-14 i Testamente
FRÅGA
Hej!I ett testamente står önskemål om att två personer vill gravsättas med sten vid en begravningsplats som jag ensam ansvarar för. Vad gäller med önskningar i testamenten? Det är en familjegrav som står i enbart mitt namn. Jag vill helst inte att dessa personer ska begravas i den graven - den är personlig. Den kopplingen personerna har är att de är föräldrar till min numera död make. Kan jag säga nej till deras önskan i testamentet eller måste jag acceptera deras önskan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Syftet med ett testamente är att testatorn ska fördela sin kvarlåtenskap till den hen önskar och att denna vilja som uttrycks i testamentet ska respekteras (11 kap 1§ Ärvdabalk).

En önskan om begravningsplats ska underlätta för de kvarlevande att sköta begravningen så smärtfritt som möjligt, men de har ingen laglig rätt att kräva att de ska bli begravda i din familjegrav. Genom testamentet kan du alltså inte tvingas att mot din vilja låta dem begravas i din familjegrav.

Hoppas att detta gav dig svar på din fundering!

MVH

Måns Lundvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2931)
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz

Alla besvarade frågor (95758)