Om äktenskapet är giltigt i Sverige och kärande har sin hemvist här så kan svensk domstol pröva mål om äktenskapsskillnad enligt svensk lag
Jag stöttar en gift kvinna från Iran som bott här med sin man i sex år och de har vuxna barn.
Kvinnan vill nu skiljas och är rädd för att bli lurad, då hon kan svenska språket sämre än mannen.
Gäller svensk lag helt eller kommer Iransk lag in delvis? Vad är bäst för henne att göra då vi inte hittar någon jurist eller advokat som kan företräda inom Iransk familjerätt.
Tacksam för svar då hon har det svårt.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Jag kommer i mitt svar gå igenom om vad som krävs för att svensk lag ska gälla vid en skilsmässa. Jag kommer i mitt svar använda ordet äktenskapsskillnad istället för skilsmässa eftersom det är ordet som används i lagen.
Bestämmelser om vilken lag som äktenskapsskillnaden ska prövas enligt finns i lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap (IÄL).
Äktenskapet är som utgångspunkt giltigt i Sverige om det är giltigt i Iran
Som jag förstår det har kvinnan och mannen gift sig i Iran och äktenskapet har därför ingåtts i Iran.
Som utgångspunkt är äktenskap som ingåtts i ett annat land giltigt i Sverige om det även är giltigt i det land som det har ingåtts i, IÄL 1 kap 7 §. Undantaget är om någon av de omständigheter som räknas upp i IÄL 1 kap 8 a § förelåg när äktenskapet ingicks så är det ogiltigt i Sverige. Eftersom jag inte känner till några omständigheter om hur deras äktenskap ingicks så utgår jag från att det är giltigt i Sverige enligt IÄL 1 kap 7 §.
Svensk domstolen får ta upp mål om äktenskapsskillnad enligt svensk lag
Mål om äktenskapsskillnad får tas upp i svensk domstol enligt IÄL 3 kap 2 §. Eftersom kvinnan har bott i Sverige i sex år så är punkt 3 uppfylld. Detta innebär att målet kan tas upp i svensk domstol.
Som jag skrev ovan utgår jag från att äktenskapet är giltigt då jag inte känner till omständigheterna kring hur äktenskapet ingicks. Eftersom det är giltigt så ska talan om äktenskapsskillnad prövas enligt svensk lag, IÄL 3 kap 4 § 1 st. En dom om äktenskapsskillnad kommer att gälla i Sverige.
Om domen kommer vara giltig i Iran kan jag tyvärr inte svara på. För att få veta det måste man titta på vad iransk lag säger om beslut om äktenskapsskillnad som har ingåtts i ett annat land.
Sammanfattningsvis är äktenskapet som utgångspunkt giltigt i Sverige om det är det i Iran. Eftersom det är giltigt i Sverige och kvinnan har sin hemvist i Sverige så kan svensk domstol pröva målet. Svensk domstol kommer då pröva målet enligt svensk lag. En dom i svensk domstol enligt svensk lag att gälla i Sverige. Jag vet inte om domen även kommer gälla i Iran, för att veta det måste man ta reda på vad iransk lag säger om äktenskapsskillnad i annat land.
Jag rekommenderar att ni kontaktar en jurist som kan hjälpa henne med äktenskapsskillnaden så att hon får sina rättigheter tillgodosedda. Ni är välkomna att boka tid med en av Lawlines jurister här.
Ni är även välkomna att ställa fler frågor här om ni behöver mer råd.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,