Olovligt bortförande av barn

2015-03-22 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Jag ligger i skilsmässa och har gemensam vårdnad om vår bebis. Min man hotar ta med sig barnet till sitt hemland. Kan han göra detta utan mitt lov? Jag har också en annan fråga: Kan jag få ensam vårdnad om jag anmäler pappan? Han har hotat, utpressat, förolämpat m.m. Han är även dömd för stöld.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag förstår att du befinner dig i en jobbig situation. Eftersom ni har gemensam vårdnad om ert barn så krävs ditt samtycke för att din man ska få ta barnet till sitt hemland. Om du inte ger ditt medgivande och han ändå åker med barnet gör han sig skyldig till olovligt bortförande av barn. Om detta skulle ske ska du kontakta UD så fort du kan för att få hjälp att återfå barnet till Sverige.

När det gäller vårdnad så regleras det i föräldrabalken (FB). Utgångspunkten i vårdnadsmål är barnets bästa (6:2a FB). Om du vill ha ensam vårdnad om ert barn ska du väcka talan i domstol och yrka på ensam vårdnad. Enligt lagen är det så att om en av föräldrarna vid utövandet av vårdnaden om ett barn gör sig skyldig till försummelse och i övrigt brister i omsorg om barnet på ett sätt som medför bestående fara för barnets hälsa eller utveckling ska rätten besluta om ensam vårdnad. (6:7 FB). Om din man gör sig skyldig till detta har du möjlighet att få ensam vårdnad. Om du har möjlighet råder jag dig att samla in så mycket bevis du kan för att din man är en olämplig förälder. T ex spara sms m.m.

Hoppas det löser sig för dig!

Linn Kanter Pergament
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3628)
2021-06-17 Godkänna barns flyttanmälan vid gemensam vårdnad
2021-06-16 Kan jag byta förskola utan den andra vårdnadshavarens tillåtelse?
2021-06-14 Har mor- och farförälder rätt till umgänge med sina barnbarn?
2021-06-10 Vilken förälder som betalar resorna vid umgänge med barnet

Alla besvarade frågor (93333)