Olovlig körning innan godkända körkortsprov

2016-10-31 i Trafik och körkort
FRÅGA
hej!jjag har blivit tagen för olovlig körning för 2 veckor sen, det var inte en grov olovlig.. jag har hunnit göra uppkörning och även klarat den men inte fått någon beslut, har dock teoriprovet kvar, jag ringde transportstyrelsen och de sade att polisen inte skickat in anmälan än. min fråga är om jag klarar teoriprovet kommer olovliga körning ff gälla? kommer jag få körkortet återkallad? om ja, ska jag göra uppkörning igen?
SVAR

Hej,

Tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Jag utgår i mitt svar från att du inte blivit dömt för olovlig körning än, och hoppas att jag då uppfattat situationen rätt.

Om åklagare efter att en förundersökning gjorts kommer fram till att åtal ska väckas och du blir fälld för olovlig körning, kan Transportstyrelsen besluta att återkalla ditt körkortstillstånd om detta sker innan du genomför ditt kunskapsprov, eftersom det då kan anses att du inte är lämplig som förare.

Om du däremot skulle bli fälld för olovlig körkort efter att du klarat kunskapsprovet, kommer Transportstyrelsen få kännedom om detta, och ditt körkort kan då bli återkallat och du får då en viss spärrtid som Transportstyrelsen bestämmer. Eftersom den olivliga körningen skedde innan du fått ditt körkort, och alltså innan din prövotid börjat gälla, så kommer du normalt inte behöva göra om dina körkortsprov och/eller dina riskutbildningar. Jag rekommenderar dig att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor om du vill få utförligare svar vad som kan hända i just ditt fall.

Hoppas detta gav svar på dina frågor.

Vänligen

Emma Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll