Olovlig körning av motorcykel - påföljder

2017-03-13 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Jag har b-körkort och trucklicens. Vad blir påföljden om jag anträffas av polisen när jag olovligt kör en motorcykel? Blir jag av med mina andra behörigheter?
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du framförallt om du kan bli av med ditt b-körkort och din trucklicens om du skulle anträffas köra en motorcykel utan att du har sådan behörighet.

Enligt Lag (1951:649) om vissa trafikbrott blir den som kör ett motorfordon som kräver körkortsbehörighet utan sådan behörighet ansvarig för olovlig körning. I bestämmelsen inräknas motorcyklar och påföljden är här böter. Då bötesformen inte är föreskriven vid olovlig körning ådöms dagsböter utifrån 25:1 Brottsbalken (BrB). De ligger på mellan 30 till 150 dagsböter där varje belopp bedöms utifrån din inkomst (25:2 BrB).

Alla olovliga körningar hamnar dessutom hos Transportstyrelsen som gör en utredning om körkortsingripande. Du kan således riskera att få en varning alternativt bli av med ditt körkort om du kör en motorcykel utan sådan behörighet.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?