Offentlig urinering - belastningsregistret?

2016-10-12 i Påföljder
FRÅGA
Hej! Har sökt visum för USA, ett studentvisum F1. Inför intervjun står det att man ska ta med utdrag ifall man hamnat i brottsregistret och för några år sedan fick jag en bot för offentlig urinering. Är det något jag behöver oroa mig för eller finns jag med i brottsregistret för detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ordningsboten som du fått finns med i det så kallade belastningsregistret då offentlig urinering omfattas av brottet förargelseväckande beteende. Det ska tilläggas att belastningsregistret gallras, vilket betyder att brottet inte finns registrerat i all evighet. I lagen om belastningsregister finns bestämmelser om hur länge uppgifter om brott finns registrerade i belastningsregistret. Det är påföljden, alltså straffet, som avgör hur länge en belastning finns registrerad.

Vad gäller förargelseväckande beteende (16 kapitlet 16 § brottsbalken) döms personen i fråga till penningböter. Penningböter gallras fem år efter föreläggandet av ordningsbiten i enlighet med 17 § 9 punkten i lagen om belastningsregister.

Således kan sägas att boten finns med i belastningsregistret såvida det inte har passerat fem år. Om fem år har passerat har boten gallrats bort och ditt belastningsregister är fritt från anmärkning vad gäller offentlig urinering.

Jag hoppas jag kunde bringa en viss klarhet i frågan och om du har någon ytterligare fundering, kommentar eller synpunkt får du gärna lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan.

Hälsningar,

Josefin Lind
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1314)
2020-09-21 Har en misshandelsdom för 20 år sedan betydelse för ett åtal om misshandel som väcks idag?
2020-09-21 När blir personen som jag står nära frigiven från fängelset?
2020-09-20 Påföljd vid ringa stöld
2020-09-20 Vilket straff kan man få som ungdom för narkotikabrott och vapenbrott?

Alla besvarade frågor (84228)