Narkotikabrott och transportstyrelsen

2019-08-28 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hej! För cirka 2 veckor sedan blev jag intagen till polisstationen för att lämna urinprov, som sedan visade positivt på THC (ringa narkotika genom inhalering). Gick med på strafföreläggande och erkände brottet (vill klargöra att jag blev stoppad av polisen till fots), jag är även medveten om dagsboten och belastningsregistret men det jag undrar över är hur stor chansen att transportstyrelsen återkallar/drar in mitt körkort är och isf hur länge? Har haft körkort sedan februari detta år, prövotiden gäller då fortfarande, har ej blivit åtalad eller dömd sedan innan, blev dock stoppad på en vanlig kontroll i min bil där föraren blev åklagad för drograttfylleri, ringa narkotikainnehav och ringa narkotika, jag var passagerare och lämnades på plats av polis då både jag och bilen var "grön". Detta inträffade häromdagen. Mitt nuvarande jobb har inget krav på körkort men ligger cirka 1-1,5 timme bort med buss, vilket förlänger resan med MINST 50 minuter, då jag jobbar mycket nätter blir jag isf tvungen att ta mig hem till fots (ganska exakt 1 mil(2-3 timmar)). Då jag är utbildad bilmekaniker hade jag som plan att hitta ett jobb i den branschen, har hunnit söka x antal jobb som mekaniker också, vilket inte längre skulle vara en möjlighet om det dras in. Kan något av detta påverka transportstyrelsens beslut och hur goda grunder finns det för att överklaga om körkortet skulle dras in.MVH en snubbe som flippar burgare för minimilön
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Nedan har jag klistrat in på vilka grunder ett körkort kan återkallas. Som du ser kan körkortet återkallas på grund av opålitlighet i nykterhetshänseende eller annat brott än trafikbrott. Jag skulle dock inte tro att ringa narkotikabrott är tillräckligt för att återkalla ditt körkort. Det skulle kännas godtyckligt i min mage. En person som blivit dömd för ringa narkotikabrott behöver ju inte ha det dåliga omdömet att sätta sig i en bil påverkad. Om du däremot blir dömd igen kan det bli större problem, eftersom det då går att argumentera för att du påvisar ett visst vanebeteende gällande narkotika.

Återkallelse av körkort
Det är viktigt för trafiksäkerheten att man följer de regler som finns för trafiken. Om du bryter mot reglerna eller på annat sätt visar att du inte är lämplig att ha körkort kan det återkallas. Körkortet skall återkallas om man gjort sig skyldig till följande trafikbrott:

grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, grovt rattfylleri, smitning. upprepade trafikbrott, hastighetsöverträdelse, körning mot rött ljus, ej iakttagit stopplikt, omkörning vid övergångsställe eller brott mot annan från trafiksäkerhetssynpunkt väsentlig regel, allt om inte överträdelsen kan anses ringa (5 kap 3 § körkortslagen)

Körkortet skall även återkallas av följande skäl:

opålitlighet i nykterhetshänseende, annat brott än trafikbrott eller personliga förhållanden i övrigt, sjukdom, skada eller dylikt, ej följt föreläggande att lämna läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig om du har fler frågor.

Carl Trolle Olson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (721)
2020-05-28 Vad händer när polisen tar mitt körkort för fortkörning och jag har prövotid?
2020-05-28 Vad utgör ett verkstadsområde?
2020-05-28 Får man köra moped klass I snabbare än 45 km/h för att undvika att sakta ner trafiken?
2020-05-27 Återkallat körkortstillstånd

Alla besvarade frågor (80393)