När måste jag lösa ut min make från bostaden?

2017-08-09 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Jag och min man har bestämt oss för att separera. Vi har precis skickat in vår skillsmässoansökan. Jag vill bo kvar i vårt hus och måste därmed lösa ut min man. Min man vill nu att jag löser ut honom direkt. Jag har dock svårt att få fram pengarna så snabbt. Jag undrar därför om han lagligt kan kräva att jag löser ut honom ur huset innan skillsmässan gått igenom och bouppteckningen är gjord?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter att ingen av er äger huset såsom enskild egendom och att det är en del av giftorättsgodset. Stämmer det så kommer du att ta över huset genom bodelning med anledning av skilsmässan. Det kommer alltså inte att ses som en försäljning. För att du ska bli tvungen att betala honom för hans del av bostaden innan skilsmässan har gått igenom så krävs alltså att ni gör en bodelning. En bodelning kan begäras av både dig själv och din make och kan ske innan mål om äktenskapsskillnad, under pågående mål om äktenskapsskillnad och efter dom i mål om äktenskapsskillnad har meddelats. Beroende på vart ni befinner er i processen mot skilsmässa blir alltså olika bestämmelser om bodelning tillämpliga. Men oavsett så kommer du inte tvingas att betala din make förrän huset har blivit bodelat.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du använda dig av någon av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här http://www.lawline.se/ask_a_question

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94588)