när får särkullbarn hävda förskott på arv?

2019-01-04 i Förskott på arv
FRÅGA
Personen är vid livet och erhöll ett arv (pengar) enligt testamente. Arvet var enskild egendom med fri förfogande rätt. Personen, som var vid livet, gav senare en del av pengarna som gåva/ersättning till en bröstarvinge. Inget gåvobrev upprättades då det handlade om pengar. Nu har personen avlidit och ett särkullebarn till den avlidne hävdar att bröstarvingen fått arv i förskott. Det finns även ett testamente som säger att den avlidnes make ska ärva den avlidne och att särkullebarnet har rätt till sin laglott. I vilken grad kan särkullebarnet hävda att bröstarvingen fått arv i förskott?
SVAR

Hejsan!

Ett särkullbarn räknas i lagen även som en bröstarvinge till personen, ärvdabalk, 2kap 1§. Regeln om förskott å arv lyder, om inte en handling har upprättats som uttryckligen reglerar att gåvan/ersättningen inte ska ses som ett förskott å arv, ska det som ett förskott, ärvdabalk, 6kap 1§. Särkullbarnet har därför full rätt att åberopa att detta var ett förskott trots testamente finns eftersom förskottet kan inkränkta på särkullsbarnets laglott, ärvdabalk, 7kap 3§.

Med vänliga hälsningar.

Binh Tran
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (968)
2019-04-25 Förskott på arv, efterarv, gemensamma barn och en omgift förälder.
2019-04-23 Gåva till barn - arvsrättsliga konsekvenser?
2019-04-23 Hur bör förskott på arv värderas för att det ska bli rättvist, när de olika förskotten givits vid olika tillfällen och i form av olika typer av egendom?
2019-04-22 Förskott på arv räknas av från arvslott

Alla besvarade frågor (68220)