När får jag mitt arv?

2020-07-25 i Arvsordning
FRÅGA
Hej! Om min mamma dör, skulle jag då få ärva hennes tillgångar direkt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den närmaste arvingen är arvlåtaren, dvs. din mammas, bröstarvingar (2 kap. 1 § ärvdabalken). En bröstarvinge är arvlåtarens barn. Skulle din mamma avlida är det därmed du och eventuella syskon som ärver först. Det framgår inte i frågan, men om din mamma är gift kommer kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken (3 kap. 1 § ärvdabalken). Det finns dock ett undantag från detta. Det är om din mamma är gift med någon som inte är din förälder, dvs. om du blir ett särkullbarn. Då har du rätt till din del av arvet direkt (3 kap. 1 § ärvdabalken).

Du som bröstarvinge har alltid rätt till din laglott. Laglotten är hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). För att förtydliga kan jag ge ett exempel. Låt oss säga att du har ett annat syskon. Arvet från er mamma delas därmed på två, 50% vardera. Detta utgör arvslotten. Då laglotten är hälften av detta har ni rätt till 25% vardera, oavsett om er mamma valt att testamentera bort allt. Detta gäller endast bröstarvingar.

Sammanfattningsvis har du som bröstarvinge alltid rätt till din laglott. Däremot om din mamma är gift är huvudregeln att din del av arvet först tillfaller hennes efterlevande make. Undantag görs om du är ett särkullbarn, dvs. inte barn till den efterlevande maken.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Isabelle Engström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1547)
2021-01-14 Vem är en "aster"?
2021-01-14 Om min pappas senaste fru har arvsrätt efter min faster?
2021-01-10 Ärver min svägerska efter mig?
2021-01-06 Vem ärver mina morbröder?

Alla besvarade frågor (88075)