När ett barn döps så blir det medlem i Svenska Kyrkan - strider inte detta mot organisationsfriheten?

2017-11-04 i Barnrätt
FRÅGA
Hejsan! Jag har en fråga om organisationsfriheten vi medborgare åtnjuter och medlemskapet i Svenska Kyrkan. När ett barn döps så blir det ju medlem i Svenska Kyrkan. Men torde inte detta strida mot organisationsfriheten då barnet inte har kunnat ge sitt explisita medgivande? Eller har föräldrar rätt att, utan medgivande, skriva in barn i föreningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett barn blir formellt medlem i trossamfundet Svenska Kyrkan genom att det döps, vilket ju bestäms av föräldrarna. Vårdnadshavare för ett barn har rätt att bestämma att barnet ska bli medlem av ett trossamfund, men om barnet har fyllt 12 år måste barnet först godkänna det (lagen om trossamfund 4 §).

Organisationsfriheten, eller föreningsfriheten, är varje medborgares rätt att både tillhöra och inte tillhöra organisationer (regeringsformen 2 kap. 1 §). Småbarn har dock inte kapacitet att på egen hand fatta beslut, utan det är vårdnadshavarna som bestämmer över barnets angelägenheter tills det är gammalt nog att ha en egen uppfattning. Enligt mig borde medlemskapet därför inte strida mot organisationsfriheten, när barnet är tillräckligt gammalt får det fatta ett eget beslut om saken.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?