Möjligt att vara handledare trots rattfylla?

Hej, min tjej ska ta körkort och jag vill vara handledare åt henne, jag är 25 år och tog mitt körkort när jag var 18 år. Men det är så att den 2/6-18 så blev mitt körkort återkallat i 1år pga rattfylla. Nu undrar jag om jag kommer kunna vara handledare åt henne?

Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Aktuellt lagrum

Vem som anses vara en lämplig handledare framgår i körkortslagen. För att godkännas som privat handledare krävs att man har fyllt 24 år, , har behörighet för fordonet som övningskörningen avser och har haft sådan behörighet under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren. Slutligen ställs även ett krav på att man någon gång under de senaste fem åren genomgått en introduktionsutbildning, 4 kap. 5 jämte 4 kap. 7 §§ körkortslagen.

Kommer rattfylleri att påverka denna möjlighet?

Ett körkort skall återkallas om man gör sig skyldig till rattfylleri, 5 kap. 3 § b körkortslagen. Det är inte möjligt att godkännas som handledare om man har fått sitt körkort återkallat någon gång under de senaste tre åren på grund av rattfylleri. Du fick ditt körkort indraget den 2/6-18, men man börjar räkna dessa tre år från och med du fått tillbaka körkortet. Detta innebär att tre år efter 2/6-19 finns möjligheten för dig att bli handledare såvida du uppfyller de grundkrav som nämndes ovanför.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Melina PapadopoulosRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning