Min bekant är svårt sjuk – kan hon få sitt fängelsestraff omvandlat till fotboja?

2020-10-11 i Påföljder
FRÅGA
Hej. Jag har en kvinlig bekant som har skelett-cancer och nu blivit dömd till ett års fängelse. Enligt läkare är det + - ett år kvar i livet, hon är naturligtvis orolig över allt men har inte tagit upp detta med kriminalvården, det finns även två barn under gemensam vårdnad. Kan man få ett fängelsestraff omvandlat till i allafall fotboja eller liknande under rådande omständighet? Tacksam för svar.
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Mina utgångspunkter

Jag vill börja med att beklaga att din bekant är så allvarligt sjuk.

Om jag har förstått dig rätt så undrar du om din hennes fängelsestraff skulle kunna omvandlas till fotboja eller mildras på något annat sätt på grund av den sjukdomsdiagnos som hon har fått.

Jag kommer att hänvisa till lagen om intensivövervakning med elektronisk kontroll och till regeringsformen (RF) i mitt svar.

Fotboja är inte möjligt om straffet är längre än sex månader

Det är tyvärr inte möjligt för din bekant att få sitt fängelsestraff omvandlat till fotboja, eller "intensivövervakning med elektronisk kontroll" som det formella namnet är.

Det beror på att hon är dömd till ett års fängelse. Kriminalvården kan dessvärre inte bevilja en fotboja om fängelsestraffet är längre än sex månader (1 § lagen om intensivövervakning med elektronisk kontroll).

Ansök om nåd hos regeringen

Din bekant kan dock fortfarande ansöka om nåd hos regeringen. Genom nåd kan regeringen mildra eller upphäva hennes fängelsestraff (12 kap. 9 § första stycket RB).

Det finns ingen rätt att bli benådad, men din bekant skulle kunna beviljas nåd på grund av den svåra sjukdomen som hon har.

Det kan vara en god idé för din bekant att anlita ett juridiskt ombud för att föra hennes talan i ansökan om nåd, som ska skickas till Justitiedepartementet. Hon kan även föra sin talan själv eller be någon annan att företräda henne i ansökan.

Ni kan läsa mer om nåd och vad en ansökan ska innehålla på regeringens hemsida.

Sammanfattning

Det är tyvärr inte möjligt för din bekant att bli beviljad en fotboja, då hennes utdömda fängelsestraff är längre än sex månader.

Hon kan dock ansöka om nåd hos regeringen för att på så sätt eventuellt få fängelsestraffet mildrat eller helt upphävt. Det är möjligt att hon skulle kunna bli benådad på grund av den svåra sjukdomen som hon har.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar så får du gärna skicka in en ny fråga till oss.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Persson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1532)
2021-06-16 Kan en arbetsgivare begära utdrag ur misstankeregistret?
2021-06-13 Straffskalan när lägsta fängelsestraff saknas i brottsbeskrivningen
2021-06-11 Är man skyldig att förutom böter betala igen för det stulna beloppet?
2021-05-31 Rättspsykiatrisk vård - hur funkar det?

Alla besvarade frågor (93198)