Måste man hjälpa att barn som trillat?

2020-12-03 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Min son cyklade hem från skolan, han ramlar med cykeln, han blir liggandes på marken några sekunder, får ett stort blåmärke på benet av fallet (finns bilder) hans telefon flyger och får några repor. Där är tre pojkar som ser händelsen pekar på min son och skrattar sen går iväg igen. Detta har jag tagit med skolan och deras trygghetssamordnare. Däremot har det tillkommit uppgifter idag, en annan kille som såg händelsen säger till min son att ytterliggare två klasskamrater ser händelsen, skrattar och den enes killes mamma som går med dem säger kom vi går ett annat håll. Vad har man för skyldigheter som vuxen när man ser en sådan här olycka?. Min son kunde ju faktiskt i värsta fall inte funnits med oss idag om det gått riktigt illa.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk rätt har vi ingen skyldighet att hjälpa andra som befinner sig i nöd, då vi inte har någon civilkuragelag.

Undantaget från den huvudregeln finns i vissa fall en skyldighet att handla. För att man ska vara tvungen att hjälpa till krävs att man befinner sig i en så kallad garantställning. Först då är man skyldig att handla. Det finns två olika huvudtyper av garantansvar: skyddsgaranter och övervakningsgaranter. Den första innebär en skyldighet att avvärja risker som hotar någon eller något som man ansvarar för och därför måste skydda, t.ex. föräldrar och deras barn. En övervakningsgarant måste istället avvärja risker som utgår från något farligt som denna är ansvarig över.

I ditt fall så aktualiseras ett skyddsgarant-ansvar d.v.s. om du hade varit på plats hade du varit tvungen att avvärja fara för ditt barn. Skyddsgarants-ansvaret gäller dock bara dig och ditt barn, andra barn träffas inte av ditt ansvar. I din beskrivna situation har man alltså ingen (mer än en moralisk) skyldighet att hjälpa barn som skadat sig osv.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!


Med vänlig hälsning

Klara Zethraeus
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2591)
2021-04-14 Får studentfest anordnas under covid-19?
2021-04-12 Hur får jag reda på vilken anstalt min son avtjänar sitt straff på?
2021-04-10 Ansökan om vapentillstånd/licens
2021-04-10 Varför är det inte straffbart att rymma från fängelse?

Alla besvarade frågor (91191)