Mammas olovliga användande av min bil.

2015-03-16 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! Jag äger en bil som jag ställer hemma hos min mamma. Tillfälligt jag bor inte hos henne och bilen står där på parkering. Min mamma har ingen körkort. Om hon hämta min bil utan min tillstånd och jag vet inte om det heller. Då får jag böter för hennes olovligt körning om polis stoppar henne? Ska hennes "lån" räknas som stöld? Får jag böter för det eller bara hon som ska ta ansvar för det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Eftersom det här rör sig om att din mamma skulle använda din bil utan tillåtelse kommer vi att hamna i Brottsbalkens 8 kap. som behandlar stöld och andra former av otillåtet användande (se här). Om hon kör din bil och blir stoppad så kommer det att röra sig om ett brott enligt Lag om straff för vissa trafikbrott (se här).

Mammas olovliga körning.

Om du inte har gett din mamma tillåtelse eller på annat sätt visat att det är okej att hon lånar din bil kan du inte hållas ansvarig för att hon kör utan körkort. Om din mamma "brukar" låna din bil och du låter henne ha kvar nycklarna, så kan du anses ha tillåtit henne att använda den och du skulle då kunna dömas till böter. Vet du inte om att din mamma "lånat" din bil utan din tillåtelse kan du inte hållas ansvarig för hennes olovliga körning, se Lag om straff för vissa trafikbrott 3 §.

"Lånet" av bilen.

Eftersom din mamma, utan din tillåtelse, tar och använder din bil men endast i form av ett "lån" så kommer det här att röra sig om brottet tillgrepp av fortskaffningsmedel och inte stöld, se brottsbalken 8:7. Anledningen till att det inte anses vara stöld, är att för stöld ska hon haft avsikten att behålla din bil vilket hon inte har, se brottsbalken 8:1. Om din mamma "lånar" din bil utan tillåtelse så kan endast hon dömas för brott, du anses vara offret som brottet riktar sig mot och anses inte ansvarig.

Att komma ihåg är att du kan välja att inte godkänna att åklagaren väcker åtal mot din mor för hennes olovliga användande av din bil. Om du inte godkänner det blir det mycket svårare för åklagaren att driva målet till domstol, se brottsbalken 8:13 st. 1 p. 2.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Mvh

Niclas Friberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (979)
2020-08-03 Ordningsbot från polisen för något jag inte gjort, vad ska jag göra?
2020-07-31 Olagligt att bara starta bil om man inte har körkort?
2020-07-30 Kan körkortet återkallas igen efter olovlig körning?
2020-07-30 Kan polisen omhänderta ett utländskt körkort efter rattfylleri?

Alla besvarade frågor (82573)