Mamma hindrar mig från att träffa mina syskon, vad kan jag göra?

2021-09-30 i Barnrätt
FRÅGA
Hej, Det är så att min fru som är över 20 år gammal har en dålig relation med hennes mamma. Och det har gått så långt hennes mamma har förbjudit min frus små syskon att träffa henne (11år gammal). Syskonen delar mamma inte pappa. Finns det någon lag emot detta? Eller finns det något vi kan göra? Så enkelt sagt,Mamma och min fru bråkar. Och mamman förbjudit hennes syskon att träffa henne.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Frågor om umgänge och barn regleras i Föräldrabalken (FB).

Som förälder och vårdnadshavare har din frus lillasysterns mamma en skyldighet att värna om lillasysterns behov. Ett av dessa behov som ska tillgodoses är att underlätta barnets relation till andra viktiga närstående i den mån det går och om det är barnets bästa, 6 kap 15 § 3 st FB.

Om mamman aktivt motarbetar umgänget kan din fru vända sig till socialtjänsten för hjälp. Socialtjänsten arbetar på flera sätt, de kan exempelvis först försöka kontakta mamman och uppmuntra henne till att underlätta umgänge mellan din fru och hennes syskon. Om detta inte sker och det är till barnets bästa, så kan socialnämnden väcka talan i domstol för att få till umgängestid mellan din fru och hennes syskon, 6 kap 15a § 2 st FB. Det är alltså bara socialnämnden som kan väcka talan om umgänge.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Nora Friberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1800)
2021-10-23 Gemensam vårdnad utlandsresa
2021-10-20 Kan man avskära sina barn från en annan vårdnadshavare?
2021-10-16 Har man rätten att umgås med sitt yngre syskon?
2021-10-08 Kan vårdnadshavare förbjuda förälder med umgängesrätt att ta med barnet på utlandsresa?

Alla besvarade frågor (96494)