Läkarintyg till körkort

2020-02-29 i Trafik och körkort
FRÅGA
Hejsan!Jag har haft epilepsi sen barndomen. Men ja har nu ett problem och det är att även fast jag uppfyller för att då läkarintyg till körkort, så vill min neurolog ej skriva ut ett då hon ej vill ja ev liv på sitt samvete. Kan jag men hjälp av lagen vid min sida kräva att få ett läkarintyg då ja trots allt uppfyllt kraven som ställs.Mvh Björn
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om körkort finns i körkortslagen (KörkL).

Alla blivande bilförare måste uppfylla en del krav för att få sitt körkort. Ett läkarintyg fungerar som ett säkerställande av att du lämpar dig att köra bil. Läkarintyget säkerställer att sjukdomar, diagnoser eller mediciner inte påverkar ditt sätt att hantera fordonet (3 kap. 2 § KörkL och 3 kap. 3 § KörkL).

Transportstyrelsen har färdiga blanketter som läkare kan fylla i och läkaren gör då en bedömning som ligger till underlag för Transportstyrelsens beslut. Om läkaren verkligen, som du säger, har gjort bedömningen att du uppfyller alla krav för att för att få tillstånd att köra bil så finns det inget skäl för läkaren att vägra att skriva ut ett intyg. Då föreligger en skyldighet för läkaren att göra detta enligt Körkortslagen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Karolina Sundqvist
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (783)
2020-09-18 Krävs det körkort för att köra en EU-moped?
2020-09-17 Var ansöker man om parkeringstillstånd?
2020-09-17 Om jag kör för fort i en hastighetskontroll men inte blir stoppad, kan jag då få böter eller indraget körkort ändå?
2020-09-13 Vad påverkar spärrtiden av körkortet?

Alla besvarade frågor (84211)