Laga kraft testamente

2017-02-19 i Testamente
FRÅGA
Hej, min sambos barn har godkänt vårt testamente och ska få ut sina laglotter. Har jag nu fri förfoganderätt över min sambos enskilda egendom som det står i testamentet att den efterlevande ska ha? Tack på förhand.
SVAR

Hej, jag beklagar sorgen.

Bestämmelser om arv och testamente finns i Ärvdabalken (ÄB) som du hittar här.

Ett testamente ska delges alla arvingar och testamentstagare och arvingarna måste också godkänna testamentet, 14:4 ÄB. Om de inte godkänner testamentet kan de klandra det, men det måste ske inom sex månader,14:5 ÄB. Ett testamente vinner laga kraft då testamentet har godkänts eller om ingen har klandrat det inom sex månader. Att testamentet har vunnit laga kraft innebär att ingen kan klandra testamentet och att det är det som står i testamentet som gäller. Då din sambos barn har godkänt testamentet bör alltså testamentet vunnit laga kraft. När testamentet har vunnit laga kraft kan bodelning och arvsskifte ske och genom det får som du säger din sambos barn ut sina laglotter och du fri förfoganderätt över din sambos enskilda egendom som det står i testamentet.

Tack för att du vänder dig till Lawline och hoppas att detta gav svar på din fråga!

Har du några vidare frågor är du välkommen att höra av dig igen på samma sätt eller genom att skriva i kommentarsfältet nedan. Du kan även nå oss via telefonrådgivning Telefon: 08-533 300 04, öppetider: Mån-fre kl. 10.00−16.00.

MVH

Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94348)