Köpt bil men hittat fel inom 3 veckor, vad gör man?

2019-08-21 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej! Jag köpte en bil för 150000 kr. Ca 3 veckor efter upptäkte min mekaniker att kopplingen är sliten och måste åtgärdas.jag kontaktade bilhandlaren men han vill inte ens prata med mig vad har jag rätt.Tack
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Det låter på din fråga som att du är en privatperson, därför kommer jag att utgå ifrån detta.

Självklart kan du åberopa konsumentköplagen och reklamera d.v.s. klaga på felet, se 16 §, 19 §, 20 a § och 23 § i konsumentköplagen. Utgångspunkten är att felet är ursprungligt under dem första sex månaderna och det betyder i detta fall att bilförsäljaren ansvarar för fel som visar sig under just dessa sex månader. Kan däremot bilförsäljaren bevisa att felet inte är ursprungligt finns det inte så mycket att göra åt och denne blir då inte skyldig att åtgärda felet.

När felet är ursprungligt kan du i första hand kräva avhjälpande av bilförsäljaren, vilket betyder att denne står för åtgärdandet av kopplingen. Du ska alltså inte betala något extra för detta.

För att reklamera på korrekt sätt rekommenderar jag dig att klaga på felet skriftligen och så snart som möjligt till företaget.

Du nämner att du försökt kontakta bilförsäljaren, så mitt tips nu är att du skriftligen klagar på felet och skickar till företaget och se vad du får för svar. Får du inget svar eller om du får ett svar men som ändå inte hjälper dig, rekommenderar jag dig att anmäla företaget till ARN (allmänna reklamationsnämnden) så kan de ta detta vidare med bilfirman. I din anmälan till ARN ska du då skriva att du kontaktat företaget gällande felet, men att de inte hjälpt dig.

Jag hoppas det löser sig och jag önskar dig lycka till, du har lagen på din sida!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå AB25 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-22 11:51
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (887)
2019-09-18 Har kunden rätt att häva köpet efter att vi reparerat varan två gånger?
2019-09-14 Har jag rätt till hävning enligt konsumentköplagen om en häst jag har köpt är mindre värd än vad jag trodde?
2019-09-14 Consumer purchase - breach of contract and what you are entiteld to?
2019-09-10 Vad händer om jag som konsument är sen med att hämta en vara som blivit trasig?

Alla besvarade frågor (72861)